Hoe overwin ik presentatie angst?

4 augustus 2008 | In Marketingpsychologie | door

Voor veel mensen is het geven van een presentatie een zenuwslopende of zelfs angstige ervaring. Misschien herken je jezelf hier in. Toch moet je proberen over deze presentatie angst heen te komen. En dat kan als je een paar simpele dingen doet!

presentatie_angstDe grootste uitdaging voor het geven van een presentatie ben je misschien wel zelf. Je kent het onderwerp goed waarover de presentatie gaat, maar toch ben je ontzettend nerveus. Plankenkoorts, presentatie angst en zenuwen zijn een heel menselijk verschijnsel wanneer je een groep mensen moet toespreken. Als je deze gevoelens hebt moet je ten eerste inzien dat dit heel normaal is! Ook kun je stappen ondernemen om met je presentatie angst te verminderen. Hier volgen een aantal tips om je angst voor het geven van presentaties te overwinnen:

1. Oefen je presentatie.
Misschien voel je je opgelaten om je presentatie te oefenen voor een collega, vriend of partner, maar het is de beste manier om je voor te bereiden. Je oefent je verhaal en daarnaast kunnen ze nog nuttige tips geven voor het verbeteren van je presentatie.

2. Gebruik aantekeningen als hulpmiddel.
Het werkt het best om een notities te maken met daarin alleen de rode draad van de presentatie en de volgorde van de onderwerpen. Hierdoor voorkom je een ‘voorlees presentatie’, maar kun je wel de draad weer op pakken als je het even niet weet.

3. Zenuwen kunnen ook een positieve motivatie zijn.
Het hebben van zenuwen is heel normaal. Veel artiesten en atleten zijn nerveus voor dat ze hun ding moeten doen. Zij zijn goed in het omzetten van deze energie in iets positiefs. Probeer dus ook wat positiefs te doen met alle adrenaline die je voelt!

4. Ga verder, ook als je een fout maakt.
Mensen in het publiek merken vaak niet wanneer je een foutje maakt. Ook al denk jij van wel! Meestal valt het alleen jezelf op als je iets anders zegt dan van te voren bedacht. Bovendien is een vergissing maken menselijk. Niemand is perfect. Dat weet je publiek ook.

5. Zeg niet dat je zenuwachtig bent.
Wanneer je de aandacht vestigt op iets wat niets met de presentatie te maken heeft, neem je de aandacht van het publiek weg. Probeer je te focussen op je presentatie en niet op je zenuwen.

Lees ook het artikel ‘Waarom heb ik presentatieangst?’ om meer over de oorzaken van presentatie angst te weten te komen.

Over de auteur

Ik, Maud Ebbekink, ben consumentenpsycholoog en oprichter van ConsumPsy. Ik maak websites gebruiksvriendelijker en winstgevender dankzij website-analyses en conversie-optimalisatie. Hierbij gebruik ik krachtige technieken uit de neuromarketing, online persuasion en conversiepsychologie. Ook train en adviseer ik marketeers en ondernemers bij de optimalisatie van hun site (zie ook de training 'Master Online Overtuigen' en 'Schrijven voor meer conversie').

Tags: , , , , , ,


8 reacties op “Hoe overwin ik presentatie angst?

 1. ik ben echt super verlegen en wil dat heel graag niet meer zijn! ik ben de oudste van de klas maar durf echt niet te presenteren. Ik vind het egt heel eng!
  hoe kan ik er vanaf komen zo snel mogelijk? ik moet dit jaar namelijk allemaal presentaties voor school houden!

 2. Dag meisje16,
  het is vervelend dat je last hebt van presentatie angst. Je zult echter niet de enige zijn in je klas. Ook die stoeren jongens zijn erg nerveus, ook al beweren ze van niet!

  Het is erg belangrijk dat je je niet alleen op je fouten richt. Schrijf na je presentatie de punten op die je goed hebt gedaan, en 1 punt wat het minder goed ging. Probeer dat ene punt te verbeteren bij de volgende presentatie. Op die manier wordt je steeds beter in presenteren. Vergeet niet thuis je prestatie meerdere keren te oefenen. Hierdoor ken je je verhaal beter en zal je echte presentatie ook beter gaan!

  Succes!

 3. Binnenkort ga ik met mijn koor optreden. Dit heb ik vaker gedaan, maar nu heb ik voor het eerst een solo partij. Ik was heel blij dat ik door de audities ben gekomen. Maar nu de datum van de voorstellingen dichter bij komt, heb ik last van plankenkoorts. Als ik er aan denk begin ik al te zweten, terwijl de repetities steeds wel goed gaan, maar ik voel dan ook al een enorme druk. Hoe kan ik dit overwinnen, zodat ik mijn liedje straks ontspannen kan zingen?

 4. Meid, ik begrijp precies wat je bedoelt! Binnenkort een leerlingenavond van mijn zanglerares. We zijn al druk aan het oefenen maar laatst gerepeteerd met de pianist erbij die mij die avond gaat begeleiden. Sta verstijfd van de zenuwen en dan kan je dus sowieso niet meer zingen. Mijn stem vloog alle kanten op! Ik kon wel janken. Doorgezet en met veel liefde van mijn zanglerares slaagde ik er uiteindelijk in wat rust in mijn aria te brengen en klonk het al een stuk beter. Ik was gewoon soort van boos op mezelf, maar echt een remedie? Is er niet, behalve veel doen doen doen doen en nog eens doen en vooral vertrouwen hebben in jezelf! Je kunt gewoon zingen anders kreeg je die solo niet, dus geniet ervan. op dat moment is het JOUW moment! PS: ik zit ook nog in een ander koor en ondanks de voor mijn gevoel slechte auditie kreeg ik de rol in de Mikado (Pitti-SingH). En tóch ben ik weer angstig voor de leerlingenavond…. it’s nature… :-)

 5. Goede praktische tips. Punt 4 geldt in de muziek ook heel sterk. Als je een foute noot speelt dan merkt 9 van de 10 mensen in het publiek dat alleen als je het zelf in je blik en lichaamshouding laat zien. David Lee Roth zei eens “Whatever happens, keep smiling like you’re having a good time”.

 6. ik durf wel voor de klas te staan,maar toneelspelen is erg eng voor mij. wie o wie helpt me?

 7. Beste Inge,

  Het is helemaal niet erg om bang te zijn voor toneelspelen. Zenuwen zijn juist belangrijk om goed te presteren.
  Dan ben je gemotiveerd om goed te spelen. Als je in het vervolg bang bent om toneel te spelen moet je gewoon denken dat dat juist goed is. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en de combinatie van zelfvertrouwen + zenuwen zorgt ervoor dat je je beste spel speelt!
  Ik hoop je hierbij genoeg te hebben geïnformeerd

  Mvg
  Henk, dramadocent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.