Vrouwen over positieve discriminatie op het werk

25 juli 2008 | In Marketingpsychologie | door

Kort geleden beloofden 45 bedrijven in het bijzijn van prinses Máxima plechtig dat ze meer vrouwen op topposities zouden benoemen. Dit zou bereikt worden door positieve discriminatie; vrouwen maken meer kans op een toppositie dan mannen. Maar zitten vrouwen hier eigenlijk wel op te wachten?

VrouwJe zou denken dat vrouwen blij zijn met de positieve discriminatie. Hierdoor krijgen ze immers meer kans op een hoge functie. Echter blijkt uit onderzoek dat vrouwen helemaal niet zo blij zijn met de positieve discriminatie. De vrouwen die geloven dat ze gekozen zijn op basis van geslacht devalueren hun eigen prestaties. Dit blijven ze doen ook wanneer ze positieve feedback krijgen over hun prestatie. Een gevolg hiervan kan zijn dat de vrouw zich onprettig voelt in haar baan, waardoor ze juist weer slechter gaat presteren. Eigenlijk wil een vrouw de toppositie alleen krijgen wanneer ze te horen krijgt dat ze beter óf minimaal even geschikt was dan de mannelijke kandidaten. Kortom,  vrouwen willen dus eigenlijk gewoon gekozen worden op basis van hun kwaliteiten en niet omdat ze vrouw zijn.

Over de auteur

Ik, Maud Ebbekink, ben consumentenpsycholoog en oprichter van ConsumPsy. Ik maak websites gebruiksvriendelijker en winstgevender dankzij website-analyses en conversie-optimalisatie. Hierbij gebruik ik krachtige technieken uit de neuromarketing, online persuasion en conversiepsychologie. Ook train en adviseer ik marketeers en ondernemers bij de optimalisatie van hun site (zie ook de training 'Master Online Overtuigen' en 'Schrijven voor meer conversie').

Tags: , , , , , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.