Online toepassen van de 6 principes van Cialdini; zo doe je het goed

26 mei 2010 | In (Online) beïnvloedingstechnieken, Marketingpsychologie | door

Als online marketeer ken je de zes principes van Cialdini, maar pas je ze daadwerkelijk toe tijdens je werk? Het vergt namelijk een vertaalslag, omdat de zes principes van Cialdini oorspronkelijk zijn opgesteld voor verkopers die face-to-face in gesprek waren met potentiële klanten. In dit artikel laat ik je daarom toepassingen op websites zien. Aan de hand van de succesvolle website zoals Wehkamp.nl, HEMA.nl en Fietsenwinkel.nl leer je de zes principes van Cialdini online toe te passen.

 

Zes principes van Cialdini

Met een beetje denkwerk was je er zelf waarschijnlijk ook op gekomen, maar hier volgen nog even de zes principes van Cialdini:

 • Schaarste
  cialdini 6 principesWe hechten meer waarde aan een product of dienst als deze moeilijk verkrijgbaar is.
 • Wederkerigheid
  We voelen ons onbewust schuldig als we iets gratis krijgen. We hebben dan de onbewuste neiging er iets voor terug te willen doen.
 • Autoriteit
  We zijn sneller geneigd om experts te geloven dan leken. Dit werkt zelfs als we dénken dat iemand een autoriteit is, maar dit eigenlijk niet zo is.
 • Sociale bewijskracht
  Als we onzeker zijn kijken we om ons heen wat anderen doen. We zijn dan sterk geneigd dit voorbeeld te volgen.
 • Sympathie
  We kopen eerder een product of dienst bij iemand die we sympathiek vinden.
 • Consistentie
  We zijn onbewust geneigd om consistent te handelen met eerder ingenomen standpunten en overtuigingen.

 

Waarom zijn de principes van Cialdini zo effectief?

Om te kunnen begrijpen waarom de zes principes van Cialdini zo goed werken moet je enige kennis hebben over de werking van ons brein. Daar komt mijn inzicht als consumentenpsycholoog handig bij te pas.

Ons brein bestaat uit twee delen; in het ene deel maken we bewust en weloverwogen keuzes, terwijl het andere deel besluiten neemt zonder dat we het doorhebben. De zes principes van Cialdini richten zich op het onbewuste brein dat snel en automatisch beslissingen neemt aan de hand van simpele vuistregels. Hierdoor worden we beïnvloed zonder dat we het doorhebben. Dit is exact de reden waarom de zes principes zo krachtig zijn, omdat het moeilijk is je ertegen te wapenen.

Maar hoe pas je deze zes principes succesvol toe op een website? Ik laat je graag een aantal voorbeelden zien van toepassingen op succesvolle e-commerce sites.

 

1. Principe van schaarste

Schaarste is één van de makkelijkst toepasbare principes van Cialdini. Ook op Wehkamp.nl wordt hier duidelijk gebruik van gemaakt op de productpagina’s en soms ook in het productoverzicht. Wehkamp legt de nadruk op hoeveel producten nog op voorraad zijn, ook nog eens een alarmerend rode kleur.

Hoe minder producten op voorraad zijn, des te meer urgentie de websitebezoeker voelt om tot aankoop over te gaan.

schaarste cialdini

Benieuwd naar meer toepassingen van het schaarsteprincipe van Cialdini? Lees dan dit artikel:
» Online toepassen van het schaarsteprincipe van Cialdini

 

2. Principe van wederkerigheid

Via Bol.com kun je tweedehands boeken verkopen. Mensen die hiervan gebruik maken zijn ook onbewust geneigd weer iets terug te willen doen voor Bol.com, door bijvoorbeeld nieuwe boeken of andere producten bij hen te bestellen. Hiermee past Bol.com zeer slim het principe van wederkerigheid toe.

wederkerigheid cialdini

 

 

3. Principe van autoriteit

Op Fietsenwinkel.nl gebruiken ze de ruimte onder het logo om het principe van autoriteit toe te passen. Met de tekst “De grootste fietsenwinkel van Nederland” claimen ze direct de toppositie in de rangorde van fietsenwinkels. Met deze korte tagline laten ze op een krachtige manier zien dat Fietsenwinkel.nl dé website is om een nieuwe fiets te kopen. Dit bevestigen ze nogmaals door de tekst “meer dan 100.000 fietsen verkocht” onder het menu te plaatsen.

autoriteit cialdini

 

 

4. Principe van sociale bewijskracht

Onzekere websitebezoekers zijn erg gevoelig voor het principe van sociale bewijskracht. Als ze onzeker zijn over een keuze, dan kijken ze hoe anderen zich gedragen en welk besluit zij hebben genomen. Het is dus een slimme zet om gewenst gedrag van andere websitebezoekers te laten zien. HEMA.nl zet het principe van sociale bewijskracht in door bij de producten een sterrating te tonen en beoordelingen. Hierdoor kunnen websitebezoekers makkelijk zien welke producten vaak worden verkocht en hoe tevreden gebruikers zijn met hun aankoop.

sociale bewijskracht cialdini

 

 

5. Principe van sympathie

We kopen eerder producten en diensten bij mensen en bedrijven die we sympathiek vinden. Voor een webshop is dit behoorlijk lastig om online te bereiken. Een site waar je een voorbeeld aan kan nemen is Esprit.nl. Zij scoren hoog op sympathiefactor door uitgebreide informatie te geven over de pasvorm van kledingstukken. Waar je in de winkel een vriendelijke medewerker zou vragen voor advies, geeft de webshop je ook persoonlijk advies. Deze blijk van attentie zorgt ervoor dat bezoekers het prettig vinden online kleding te kopen bij Esprit.nl.

symphatie cialdini

 

 

6. Principe van consistentie

We vinden het prettig om consistente keuzes te maken. Dat houdt in dat we graag handelen in overeenstemming met beloftes die we hebben gedaan. Als we dit niet doen ervaren we een onprettig gevoel. Als je zegt fan te zijn van de iPhone dan koop je niet snel een Samsung telefoon.

Op Zalando.nl wordt het principe van consistentie slim ingezet. Als een product tijdelijk niet leverbaar is kun je je e-mailadres achterlaten. Zodra het product weer op voorraad is wordt een mailtje gestuurd. Dit speelt in op het consistentie principe omdat je websitebezoekers een ‘verklaring’ laat afleggen dat hij geïnteresseerd is in het product. Het brein wil dan graag in overeenstemming handelen met deze verklaring. Hierdoor wordt de kans veel groter dat websitebezoekers alsnog overgaan tot aankoop naar aanleiding van de mail.

consistentie cialdini

Benieuwd naar meer toepassingen van het consistentie principe van Cialdini? Lees dan dit artikel:
» Online toepassen van het consistentie principe van Cialdini

 

Ethiek bij het toepassen van de zes principes van Cialdini

Ik ga ervan uit dat je alle principes op een eerlijke manier toepast op je website of webshop. Ga dus niet roepen dat er nog maar twee producten op voorraad zijn als er volle pallets in het magazijn staan. De waarheid wordt vanzelf achterhaald, en dat kost het je veel klanten. Bovendien kun je de principes niet inzetten om mensen ertoe te dwingen een aankoop te doen bij jou, omdat ze alleen werken bij websitebezoekers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

 

Vragen over het online toepassen van de zes principes van Cialdini?

Maud Ebbekink consumentenpsycholoogIn het artikel heb ik slechts één voorbeeld per principe gegeven, maar er zijn oneindig veel toepassingen mogelijk. Ook jouw website of webshop kan extra omzet behalen met de zes principes van Cialdini.

Als consumentenpsycholoog houd ik me dagelijks bezig met het verbeteren van websites dankzij de zes principes van Cialdini. Ik help jou er ook graag mee. Laat hieronder je vraag achter of stuur me een mailtje.

 

 

P.S. Overtuigen is te leren!

Ook jij kan een ster worden in online overtuigen. Tijdens mijn online training ‘Master Online Overtuigen’ leer ik marketeers en ondernemers zoals jij mijn supereffectieve technieken uit de marketing- en consumentenpsychologie.

 • Leer van een consumenten- en marketingpsycholoog.
 • Online verkooptechnieken op basis van marketingpsychologie en neuromarketing.
 • Neem een voorsprong op andere marketeers met deze unieke kennis.

 

Wat zou het voor jou betekenen als je website meer leads en verkoop oplevert?

Check www.masteronlineovertuigen.nl

Over de auteur

Ik, Maud Ebbekink, ben consumentenpsycholoog en oprichter van ConsumPsy. Ik maak websites gebruiksvriendelijker en winstgevender dankzij website-analyses en conversie-optimalisatie. Hierbij gebruik ik krachtige technieken uit de neuromarketing, online persuasion en conversiepsychologie. Ook train en adviseer ik marketeers en ondernemers bij de optimalisatie van hun site (zie ook de training 'Master Online Overtuigen' en 'Schrijven voor meer conversie').

Tags: , , , , , , , ,


3 reacties op “Online toepassen van de 6 principes van Cialdini; zo doe je het goed

 1. Pingback: De keerzijde van het krijgen - Jorik Heins over Internet Marketing

 2. Pingback: De psychologie van het overtuigen | We are social

 3. Pingback: Case 4; Consultancy opdracht | Lorianne Hooijmans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *