Samsung versus Apple; psychologische oorlogsvoering

20 maart 2013 | In Marketingpsychologie | door

Afgelopen week (14 maart) is in New York de nieuwste smartphone van Samsung, de Galaxy S4, aangekondigd. Het Koreaanse bedrijf concurreert met haar populaire Galaxy-telefoonlijn al geruime tijd met haar aartsrivaal Apple. Er heerst tussen de twee elektronicagiganten momenteel een felle strijd met als prijs het veroveren van de Amerikaanse en Europese smartphonemarkt. Zieltjes winnen, daar gaat het om. Doordat beide bedrijven inmiddels kwalitatief uitstekende producten hebben staan lijkt het steeds meer een psychologische oorlogsvoering te worden. Maar welke wapens worden er dan gebruikt? En wie staat er momenteel het beste voor?

Galaxy S4 

Sociale druk

Heb jij al een Galaxy telefoon? Ik wel. Nu ben ik geen bijzonder invloedrijk rolmodel, dus zul je je weinig aantrekken van het feit dat ik een Galaxy heb en jij niet. Maar dit is wel wat Samsung en Apple doen. Beide partijen smijten met gigantische verkoopcijfers en campagnes waarin hun beste smartphones in de handen van filmsterren, topsporters en artiesten worden gelegd om zo aanzien te krijgen. Vanuit de psychologie is dit een van de meest gebruikte en beproefde beïnvloedingstechnieken (Cialdini, 2001). Sociale normen ‘er zijn er al 100.000 van verkocht’ en rolmodellen ‘Samuel L. Jackson heeft een Iphone’ zijn schoolvoorbeelden van een toepassing van deze techniek.

 

Emoties

De Galaxy S4 heeft als ondertitel ‘Life companion’ meegekregen. Een titel die stelt dat het apparaatje niet zomaar een telefoon is, maar veel meer dan dat. Het is een vriend voor het leven die je overal mee naartoe neemt, die onderdeel uitmaakt van je leven. Dit is een voorbeeld van een van de vele marketingtechnieken waarmee Samsung probeert in te spelen op de emoties van de klant. Het inspelen op emoties is een methode die Samsung geleerd heeft van Apple. Met bekende slogans als ‘touching is believing’ en ‘more to love, less to pay’ laat Apple klanten al jaren geloven dat een Iphone hét magisch stukje techniek is wat iedereen moet hebben.

apple-iphoneIn voorgaande jaren zat Samsung veel meer op de feitjes. Ze hielden ellelange productpresentaties en benoemde iedere schroef of chip die in het toestel was weggewerkt. Apple daarentegen maakt nu juist de overstap van emoties naar een meer feitelijke aanpak. Deze week lanceerde Apple haar ‘Why Iphone?’ website, als reactie op de Galaxy s4 introductie, waarop ze nogmaals benadrukken hoe fantastisch de Iphone is en waarom je er een zou moeten kopen. Een vraag die vaak gesteld wordt bij emoties in marketing is; ‘hoe belangrijk zijn emoties nu echt?’. Met name bij het kopen van relatief dure artikelen (een smartphone bijvoorbeeld) laten we ons niet alleen leiden door emoties, maar nemen ook een rationele beslissing (Heijmen & Weers, 2013). Emoties lijken vooral een cruciale rol te spelen bij de twijfelaars. Mensen die geen rationele beslissing kunnen nemen omdat ze niet kunnen of willen kiezen op basis van feiten (Keltner & Lerner, 2000).

 

Allebei winnaars?

Qua verkoopcijfers staat Samsung er beter voor. Dit heeft er echter ook mee te maken dat Samsung verschillende modellen telefoons produceert en ook zeer actief is op de low-budget markt. Apple blijkt een merk met zeer loyale gebruikers. Bovendien heeft Apple maar een beperkt aantal modellen smartphones en de verkoopcijfers per model liegen er niet om. Beide merken bulken van het reclamegeld en maken gebruik van tal van psychologische beïnvloedingstechnieken om ervoor te zorgen dat jij kiest voor een van de twee. De tweestrijd tussen Apple en Samsung heeft voor beide merken als voordeel dat het genoeg publiciteit oplevert om alle andere merken nagenoeg buitenspel te zetten. Bedrijven als Nokia en HTC moeten hard aan de weg timmeren om bij te blijven. In die zin zijn zowel Apple als Samsung de grote winnaars.

 

Wie de uiteindelijke tweestrijd zal gaan winnen kan ik nu niet voorspellen. Wat ik wel weet is dat dit jaar op de smartphonemarkt hevig gaat rommelen. De keuze laat ik aan jullie over. Welke life companion kies jij?

 

Bronnen:
Cialdini, R.B. (2001). Influence.Science and Practice. Boston: Allyn and Bacon.
Heijmen, R. & Weers, B., 2013, Wat is er gebeurd met…. de vrije wil?, Adformatie.
Keltner, D. & Lerner, J.S. (2000). Beyond valence: Toward a model of emotion-specific 
influences on judgement and choice., Cognition and emotion, 14 (4), 473-493.

Over de auteur

Etienne Kreutzer is gedragsconsulent en co-owner bij Plan to Behaviour. Dit bedrijf heeft als missie de gedragswetenschap een plek te geven in het moderne bedrijfs- en organisatieleven.

Tags: ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *