Boekrecensie: Durftevragen – de kracht van sociale overwaarde

25 oktober 2011 | In Boekrecensies | door

Durftevragen is toch hetzelfde als hashtag #durftevragen op Twitter? En hoe kun je daar een boek mee vullen? Dit waren mijn eerste gedachtes toen ik hoorde van het boek van Roemen en Koerts. Totaal onterecht, bleek al op de eerste pagina van het boek Durftevragen. Het blijkt een gigantisch initiatief te zijn met onder andere durftevragenworkshops, durftevragenbegeleiders en natuurlijk de hashtag #durftevragen op Twitter. Dit alles is gebaseerd op het idee dat we veel hulpkracht en sociale overwaarde hebben in de wereld, maar dat we deze beter kunnen benutten.

durftevragen boekWe willen gráág anderen helpen
Volgens Roemen en Koerts zijn wij Nederlanders niet zo goed in het vragen van hulp. We denken dat we anderen tot last zijn. Maar ga voor jezelf eens na hoe het voelt om een ander verder te helpen met je advies of hulp. Goed, toch? En om er nog een schepje bovenop te doen, het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen zich beter voelen wanneer ze een ander kunnen helpen. Kortom, niets zou ons in de weg moeten staan om hulp te vragen.

 

#durftevragen
Durftevragen helpt je om slimmer in te spelen op sociale overwaarde; datgene wat over is of gemist kan worden op de plek waar het nu niet meer van waarde is. Hierdoor kan iedereen bijdragen aan het oplossen van de schaarste in de wereld. Maar durftevragen gaat verder dan materiële zaken. Het gaat ook om ideeën, toegang of andere vormen van hulp. De bekendheid van durftevragen steeg tot grote hoogte toen het naast de bijeenkomsten ook op Twitter werd ingezet. Dagelijks gebruiken zo’n 200.000 mensen de hashtag #durftevragen om hulp te vragen en hulp te geven. Ik besloot direct te gaan testen wat de hashtag #durftevragen voor mij kon betekenen.

Vorige week was ik op zoek naar een leuk, betaalbaar hotel in Berlijn voor een paar nachten. Aangezien ik veel twitter, leek me het inzetten van #durftevragen een goede test. Direct na mijn tweet vlogen de reactie me om de oren. Het resultaat was verbluffend. Binnen 24 uur had ik van 7 mensen hulpvaardige tweets met links naar leuke hotelletjes én een zeer uitgebreide mail met tips. Daarna was het voor mij eenvoudig om in een leuke wijk een goed en betaalbaar hotel te vinden. Ideaal!

durftevragen tweet

 

Inspirerende verhalen
In Durftevragen delen de schrijvers talrijke verbazingwekkende voorbeelden. Als je een duidelijke hulpvraag hebt, kunnen namelijk de gekste dingen gebeuren: héél Estland werd schoongemaakt in slechts 5 uur door een groep van 5.000 vrijwilligers. Alles begon met slechts één vraag: wie wil er meehelpen de rotzooi in Estland op te ruimen? Of: twee assertieve studenten regelden een vlucht met een privéjet door een rijke zakenman te vragen of zij mee mochten vliegen. Tot ieders verbazing stemde de zakenman in met het verzoek. Zo zie je maar weer, gewoon een vraag stellen kan fantastische dingen opleveren. Druf te vragen is het motto!

 

Ik durftevragen!
Roemen en Koerts geven zelf het goede voorbeeld in hun boek. Zij hebben op een rijtje gezet wat zij nog te wensen hebben. Dit gaat van een php-programmeur om alle sociale overwaarde in de wereld in kaart te brengen tot aan de vraag hoe zij aandacht kunnen genereren voor durftevragen via websites (wat ik jullie bij deze geef) en tv-programma’s In navolging van dit initiatief heb ik besloten hetzelfde te doen. Hieronder vind je de wensen die ik momenteel heb. Wellicht kun jij, of iemand die je kent, mij daarmee helpen?

  1. Ik wil graag de prachtige ruimte aangrenzend aan mijn kantoor een goede opknapbeurt geven. Verven en het leggen van een nieuwe vloer staan op het programma. In deze mooie ruimte wil ik workshops gaan geven over consumentenpsychologie (inzetten op internet) met mijn kersverse bedrijf ConsumPsy.
  2. Ik wil graag in contact komen met kookgekken die het leuk vinden om –bijvoorbeeld eens per maand- samen uitdagende gerechten te maken. Liefst in de buurt van Enschede. Vind jij dit ook leuk, of ken je iemand die hier ook van geniet?
  3. Ik zoek iemand die mijn oude koelkast wil hebben. Je moet ‘m wel zelf even de trap af tillen, maar dan ben je wel een koelkast rijker!

 

Durftevragen zorgt voor nieuwe kansen
Het is goed dat Roemen en Koerst een offline, papieren versie hebben gemaakt van durftevragen. Ik keek eerst niet verder dan het handige #durftevragen op Twitter, maar door het boek ben ik in aanraking gekomen met het grote initiatief wat er achter zit. Leuk! Inspirerend! Ik ga in elk geval meer hulp vragen én hulp geven. Als iedereen dit doet zijn er geen grenzen meer aan wat we kunnen bereiken!

 

Dit boek is te koop voor €16,95 en geeft je een verfrissende blik op de wereld.
» Meer recensies van Durftevragen (bol.com)

 

Over de auteur

Ik, Maud Ebbekink, ben consumentenpsycholoog en oprichter van ConsumPsy. Ik maak websites gebruiksvriendelijker en winstgevender dankzij website-analyses en conversie-optimalisatie. Hierbij gebruik ik krachtige technieken uit de neuromarketing, online persuasion en conversiepsychologie. Ook train en adviseer ik marketeers en ondernemers bij de optimalisatie van hun site (zie ook de training 'Master Online Overtuigen' en 'Schrijven voor meer conversie').

Tags: , , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *