MSN generatie verkeersborden

2 augustus 2009 | In (Online) beïnvloedingstechnieken | door

Afgelopen week reed ik in de auto van Oldenzaal naar Almelo. Helaas vinden op dat stuk wegwerkzaamheden plaatsen. Gelukkig is er genoeg vermaak langs de weg te vinden. De nieuwe verkeersborden trekken namelijk de aandacht. Het zijn nogal abnormale verkeersborden…

verkeersbord-6De wegwerkzaamheden duren zo’n 6 kilometer. Er staat geregeld file. Dus wat doe je dan? Je plaatst de nieuwe generatie verkeersborden met smilies er op. Echt? Ja echt waar! Het bewijs staat op foto.

Het eerste smilie verkeersbord staat op het punt waar de werkzaamheden beginnen. Elke kilometer staat een bord. De uitdrukking van de smilie wordt steeds vrolijker wanneer het einde van de werkzaamheden naderen.

Waarom worden smilies op verkeersborden geplaatst?
Vanuit psychologisch oogpunt is het een goede zet om smilies op verkeersborden te plaatsen. Mensen zijn namelijk geneigd om te spiegelen. Zien ze iemand die lachen, dan lachen ze terug. Als iemand nors kijkt, kijken we nors terug.

De makers van de verkeersborden moeten met dit principe de smilie verkeersborden hebben ontworpen. Je zou via de smilie borden de gezichtsuitdrukkingen kunnen beïnvloeden van de voorbijgangers. De smilies kijken de eerste en tweede kilometer enigszins chagrijnig. Dit is waarschijnlijk ook jouw gevoel wanneer je net merkt dat je in wegwerkzaamheden terecht bent gekomen. Maar vanaf het 2 km punt gaat de smilie op het verkeersbord steeds vrolijker kijken. Maar als de voorbijgangers de uitdrukking van de smilie spiegelen gaan ze ook vrolijker kijken. Wellicht zou je zonder het vrolijke smilie bord juist nóg geïrriteerder raken van de werkzaamheden. Nu spiegel je de smilie, en voel je je vrolijk. Lachend lijken de resterende kilometers wegwerkzaamheden toch een stuk korter. En dat is vast de bedoeling…!

verkeersbord-3

Over de auteur

Ik, Maud Ebbekink, ben consumentenpsycholoog en oprichter van ConsumPsy. Ik maak websites gebruiksvriendelijker en winstgevender dankzij website-analyses en conversie-optimalisatie. Hierbij gebruik ik krachtige technieken uit de neuromarketing, online persuasion en conversiepsychologie. Ook train en adviseer ik marketeers en ondernemers bij de optimalisatie van hun site (zie ook de training 'Master Online Overtuigen' en 'Schrijven voor meer conversie').

Tags: , , , ,


2 reacties op “MSN generatie verkeersborden

  1. Ik heb het kranten bericht er even bij gezocht. Ik had het er zelf niet in zien staan. De TCTubantie meldt het volgende:

    A1Smileys vrolijken weggebruiker op.

    De werkzaamheden aan de A1 staan deze week vooral in het teken van de voorbereidingen op het asfalteren, dat later plaatsvindt. Dat betekent dat er bij tunnelbak ’t Schilt (nabij Borne) in de richting van de Duitse grens veelvuldig gemaaid moet worden. Er blijven wel gewoon twee rijstroken beschikbaar, alleen de vluchtstrook zal variabel – door middel van een barrier – worden afgesloten. Ook zal de parkeerplaats Lonnekermeer in de nacht van maandag op dinsdag gesloten zijn.

    Ook heeft Rijkswaterstaat in beide richtingen inmiddels zogeheten smileys geplaatst. Deze gaan, naarmate de weggebruiker het einde van de werkzaamheden nadert, steeds vrolijker kijken. Eerder experimenteerde Rijkswaterstaat tussen Ede en Veenendaal met smileys. De ervaringen zijn goed. ,,Weggebruikers stellen het zeer op prijs”, zegt een woordvoerder. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.