Vrouwen kritischer in vriendschap

13 februari 2009 | In Marketingpsychologie | door

Zoals iedereen weet zijn vriendschappen tussen mannen en vrouwen verschillend. Als mannen ruzie hebben pakken ze samen een biertje en dan is het weer goed. Vrouwen zijn hier toe minder snel geneigd.

Tijdens een experiment moesten Amerikaanse studenten de relatie met hun kamergenoot beoordelen (altijd van hetzelfde geslacht). Ook kregen zij enkele fictieve vriendschappen voorgelegd, waarin één van beide vrienden zich misdroeg. Uit de beoordelingen bleek dat vrouwen kritischer zijn in vriendschappen dan mannen.

vriendschapDe vrouwen in het onderzoek gaven vaker aan problemen te hebben met hun kamergenoot dan mannen. Meer vrouwen dan mannen overwogen om een nieuwe kamergenoot te zoeken. Uit de resultaten bleek ook dat een vriendin snel in achting daalt wanneer deze zich één keer misdraagt na een lange probleemloze relatie. Daarentegen benoemden de mannen de relatie met hun kamergenoot vaker als plezierig of probleemloos. Ook waren zij minder snel beledigd wanneer een vriend zich één keer misdroeg.

Verklaring
De onderzoekster Joyce Benenson zoekt de verklaring van de resultaten in de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke vriendschap. Volgens haar is het mogelijk dat vrouwen meer waarde hechten aan negatieve informatie dan mannen. Door negatief gedrag kan de intimiteit in een relatie snel verstoord worden. Dit aspect is juist erg belangrijk in een vriendschap tussen vrouwen.

Over de auteur

Ik, Maud Ebbekink, ben consumentenpsycholoog en oprichter van ConsumPsy. Ik maak websites gebruiksvriendelijker en winstgevender dankzij website-analyses en conversie-optimalisatie. Hierbij gebruik ik krachtige technieken uit de neuromarketing, online persuasion en conversiepsychologie. Ook train en adviseer ik marketeers en ondernemers bij de optimalisatie van hun site (zie ook de training 'Master Online Overtuigen' en 'Schrijven voor meer conversie').

Tags: , , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.