Straat marketing ontmaskerd
Gewapend met een goed verhaal proberen straat marketeers argeloze voorbijgangers abonnementen aan te smeren of donatie te laten doen. Gelukkig hebben alle straat marketeers één overeenkomst: ze gebruiken dezelfde verkooptechniek. Als je deze eenmaal door hebt loop je niet de stad uit met een lege portomee én een abonnement wat je eigenlijk niet wilde.
Je bent aan het winkelen en overal duiken straat marketeers op. Ze willen allemaal dat je lid wordt van hun boekenclub of dat je geld doneert aan hun goede doel. Wat doe je? Als je eenmaal stil staat is er geen houden meer aan. Na een korte inleiding over het goede doel of de geweldige boekenclub wordt in één adem door een reeks vragen gestart. “Vindt u dit ook een goed doel?” “U koopt toch ook wel eens een boek of cd?” Hierna wordt u gevraagd of u lid wil worden van de boekenclub. Wonderbaarlijk genoeg stemt u in. Hoe kan dat toch?
U bent slachtoffer geworden van de Continued Question Procedure. Alle vragen die gesteld worden door de marketeers zijn zo geformuleerd dat eigenlijk alleen geantwoord kan worden met ‘ja’. Door de uitgekiende, gerelateerde vragen van de verkoper geef je aan positief te denken over het goede doel of de boekenclub. Na een reeks van twee à drie vragen zou je haast écht denken dat het een geweldige boekenclub is. Dat is het moment dat de marketeer toeslaat: hij doet je een bod waar je eigenlijk geen nee op kan zeggen. Bovendien heb je overal met ja op geantwoord, dus zou het inconsistent zijn om nu ineens de boekenclub niet meer leuk te vinden. Mensen die het belangrijk vinden consistent over te komen gaan hierdoor vaak akkoord met het verzoek van de marketeer en schaffen het abonnement aan. Oók als ze dit eigenlijk liever niet willen.
Gelukkig weet je nu dat marketeers de vragen zo stellen dat je haast geen nee kan zeggen. Je vindt de boekenclub dus niet écht leuk, dit lijkt maar zo. Trouwens, inconsistent antwoord geven mag best. Zeker als je niet zit te wachten op een abonnement!